W Menu znajdziesz wszystko o sobie: swoje imię, język, zgody i dane. Możesz zawsze pobrać kopię swoich danych lub usunąć konto.
Przed rozpoczęciem
- Przy pierwszym logowaniu aplikacja może poprosić o dwie rzeczy: o Twoje Imię i Nazwisko (Jak masz na imię?, możesz stuknąć Nie teraz) oraz o przeczytanie i zaakceptowanie Regulaminu i Polityki prywatności przez Zaakceptuj i kontynuuj.
- Gdy regulamin się zmieni, aplikacja ponownie zapyta: dopóki nie zaakceptujesz, nie możesz dalej korzystać z AVIOFILE.
Edytuj swój profil
- Otwórz Menu i stuknij kartę na górze z Twoim imieniem.
- Zmień Nazwa wyświetlana, Imię i Nazwisko. Imię pojawia się na lotach, rezerwacjach i zapisach szkoleń.
- Z Baza macierzysta szukasz swojego lotniska lub pola lotniczego po kodzie ICAO lub nazwie. Ikona wyczyszczenia usuwa bazę.
- Wybierz Strefa czasowa. Język zmienia się po stuknięciu: otwiera się ten sam ekran co w Menu i wybór zapisuje się natychmiast.
- Stuknij Zapisz zmiany. Zobaczysz komunikat „Profil zapisany”.

Niżej, w MOJE DANE, znajdziesz Licencje i uprawnienia (licencje, uprawnienia i certyfikat medyczny, z dołączonymi skanami i udostępnianiem szkołom i klubom: to te same dokumenty, które widzisz w Dokumenty > PILOT, zobacz Dokumenty) i Połącz kalendarz (zobacz Połącz swój kalendarz).
Zmień język
- Otwórz Menu i stuknij Język (aplikacja, e-maile i powiadomienia).
- Stuknij preferowany język.
Zobaczysz komunikat „Język zapisany” z nazwą języka. Wybór dotyczy aplikacji oraz e-maili i powiadomień, które wysyłamy.

Zmień wygląd
- Otwórz Menu i stuknij Wygląd.
- Wybierz Automatyczny (tak jak urządzenie), Jasny lub Ciemny.
Zmiana jest natychmiastowa i dotyczy tylko aplikacji na tym urządzeniu.
Zgody i prywatność
Otwórz Menu > Prywatność i informacje. Ekran ma cztery części. Wersja AVIOFILE, której używasz, znajduje się na dole Menu.
- PRAWNE: Regulamin i Polityka prywatności, z wersją i datą ich zaakceptowania. Stuknij, aby przeczytać. Jeśli pojawi się nowa wersja, pojawi się powiadomienie: stuknij Zaakceptuj aktualne wersje.
- KOMUNIKACJA: przełącznik Nowości i oferty e-mailem jest opcjonalny i domyślnie wyłączony. Możesz zmienić zdanie w dowolnym momencie. E-maile serwisowe (zaproszenia, wygaśnięcia, bezpieczeństwo) są zawsze wysyłane.
- TWOJE DANE: Eksportuj moje dane.
- USUŃ KONTO: Usuń konto.
Aby skontaktować się z pomocą, otwórz Menu > Przewodnik i pomoc: na dole, Skontaktuj się z pomocą pokazuje adres e-mail; stuknij Kopiuj, aby go skopiować.

Eksportuj swoje dane
- W Prywatność i informacje stuknij Eksportuj moje dane.
- Stuknij Poproś o moje dane.
- Poczekaj: plik przygotowywany jest w tle. Pod TWOJE EKSPORTY status zmienia się z Przygotowywanie na Gotowe, a do tego dostaniesz e-mail.
- Gdy jest Gotowe, stuknij Pobierz.
Dostajesz plik ZIP z profilem, zgodami, licencjami, organizacjami, dziennikiem (również jako CSV), rezerwacjami i powiadomieniami. Możesz poprosić o jeden eksport co 24 godziny; gotowy plik pozostaje dostępny przez ograniczony czas, potem pojawia się Wygasło.

Usuń swoje konto
Usuwanie wymaga dwóch kroków i masz 14 dni na zmianę zdania.
- W Prywatność i informacje stuknij Usuń konto.
- W Krok 1 z 2 · Sprawdzenie przeczytaj Co się stanie. Jeśli chcesz kopię danych, stuknij Najpierw wyeksportuj moje dane.
- Jeśli pojawi się NAJPIERW TO NAPRAW, napraw wymienione elementy: np. jeśli jesteś jedynym administratorem organizacji, mianuj innego administratora; jeśli posiadasz udział w statku powietrnym, zrezygnuj z niego przez Zrezygnuj z mojego udziału lub go przekaż; jeśli masz aktywny statek powietrzny, oznacz go jako sprzedany albo zarchiwizuj; jeśli masz nierozliczone saldo ze współwłaścicielami, zarejestruj płatność; jeśli masz przyszłe rezerwacje, anuluj je. Następnie stuknij Sprawdź ponownie.
- ORGANIZACJE, KTÓRE ZOSTANĄ ZAMKNIĘTE wymienia te, w których jesteś jedynym członkiem: zostaną zamknięte wraz z kontem, ale ich dane nie zostaną usunięte.

- Stuknij Kontynuuj.
- W Krok 2 z 2 · Potwierdzenie wpisz swój adres e-mail w Twój e-mail i stuknij Usuń moje konto.
Dla bezpieczeństwa potrzebujesz logowania z ostatnich 15 minut. Jeśli aplikacja poprosi, stuknij Zaloguj się ponownie, a potem wróć do Prywatność i informacje i powtórz dwa kroki.
Co się dzieje dalej
- Konto zostaje zablokowane i zostajesz wylogowany ze wszystkich urządzeń. Przez 14 dni aplikacja wyświetla Twoje konto zostało zaplanowane do usunięcia.
- Jeśli zmienisz zdanie, zaloguj się, stuknij Anuluj usunięcie i potwierdź Zachowaj moje konto: wszystko wraca jak wcześniej. W tych dniach możesz także użyć Eksportuj moje dane.
- Po 14 dniach Twój profil, licencje, dokumenty osobiste i wpisy w osobistym dzienniku zostają usunięte na stałe. Wpisy lotów i zapisy obsługi technicznej statków powietrznych używanych przez inne osoby są zachowywane z mocy prawa, a Twoje nazwisko zostaje zastąpione napisem „Usunięty użytkownik”.
- Kalendarz podłączony w telefonie opróżnia się samoczynnie.
Najczęściej zadawane pytania
Czy mogę zmienić e-mail konta?
Tak. Otwórz Menu > Bezpieczeństwo > Zmień e-mail: wyślemy kod na nowy adres i, dopóki go nie potwierdzisz, stary e-mail pozostaje ważny. Kroki znajdziesz w Bezpieczeństwo konta. Tej opcji nie ma, jeśli logujesz się przez Apple lub Google.
W Profil e-mail jest wyświetlany, ale nie można go edytować.
Nie mogę usunąć mojego konta
Sprawdź NAJPIERW TO NAPRAW: dopóki element jest otwarty, przycisk Kontynuuj nie pojawia się. W razie wątpliwości napisz do pomocy: w Menu > Przewodnik i pomoc, na dole, stuknij Skontaktuj się z pomocą.
Zobacz także: Bezpieczeństwo konta.